Zöldáramra váltott a pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.

– Teljes egészében megújuló energiaforrásokból származó villamos energiával fedezi pécsi telephelyének áramszükségletét a dohányipari gépek és a hozzájuk tartozó alkatrészek előállításáról ismert Körber Hungária Gépgyártó Kft. – közölte a vállalat az MTI-vel.

A mintegy 1000 embert foglalkoztató vállalat közlése szerint a szél-, a víz- és a napenergiából, vagy biomasszából előállított elektromos energia vásárlásával termelése lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Ipari nagyfogyasztóként komoly felelősségük van az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, ezért törekednek arra, hogy a termelésüket közelítsék a karbonsemlegességhez. Ennek érdekében a vállalat a magasabb ár ellenére is a zöldáramot választja. A zöldfejlesztések részeként a pécsi vállalat LED-ekre cserélte a termelési terület 5700 fényforrását, így 830 megawattórányi (mwh), 380 háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű villamos energiát takarít meg.

„A Körber pécsi telephelye nem direktben az erőművektől vásárolja a szükséges villamos energiát, hanem egy energiakereskedő közvetítésével, amely szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy a társaság részére átadott árammennyiséget megújuló forrásból fogja biztosítani. A fejlesztésnek köszönhetően a gyár teljes villamosenergia-igényét megújuló eredetű energiával fedezik – tájékoztatta portálunkat a cég. Megkeresésünkre hozzátették, „a fűtési és vízmelegítési célú hőenergiára ez még nem érvényes, de ezen a téren is komoly erőfeszítéseket tettek. Ennek két fő pillére a napkollektoros rendszer és a hulladékhő-hasznosítás”.


Hulladékhőt is bevontak
A központi szociális épület tetejére 100 m2 napkollektort telepítettek, amelyek mosdókat és zuhanyzókat látják el meleg vízzel. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján a nyári hónapokban a használati melegvíz 80%-át, télen pedig a napsütéses órák hosszától függően nagyjából 20-30%-át tudják így megtermelni.

A gyárban a termeléshez szükséges sűrített levegőt nagy teljesítményű kompresszorok állítják elő, amelyek a felhasznált villamos energia nagyon nagy hányadát hővé alakítják. Az így termelődött hulladékhő alapvetően a meglévő fűtőberendezések kiegészítésére szolgál. Egy nagyobb gép azonban önmagában is képes kifűteni egy gyártócsarnokot – konkrétan egy 1300 m2 alapterületű, többnyire 12, helyenként azonban 20 méter belmagasságú építmény fűtését egész télen meg tudják oldani a fenti módon újrahasznosított hulladékhővel.


A céges flotta és a munkavállalók is feltölthetik autóikat
Tavaly negyven járművet egyidejűleg kiszolgáló elektromos töltőoszlopokat helyeztek üzembe, ugyanakkor az idei év prioritása a hulladékkezelés minőségének javítása lesz – írták meg az MTI-nek.

Kérdésünkre hozzátették, „a villanyautó-töltőállomásokat egyelőre csak a több lépésben elektromos hajtásúakra cserélendő céges flotta járművei, illetve a Körber munkavállalói használhatják. A kollégák ezeken az oszlopokon a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel tudják „tankolni” a járműveiket”.


Ha kell, gyógyszeripari ampullatöltőket is gyártanak
A több mint 99 százalékban exportra termelő pécsi üzem fokozottan ki volt téve a globális piaci ingadozásoknak; korábban szinte kizárólag dohányipari gyártóberendezések készültek a pécsi gyárban, de már jelentősen megváltozott az üzem termékstruktúrája és fokozatosan általános gépgyárrá alakult. A logisztikai és a gyógyszeripari szereplők szoros és sikeres együttműködést folytatnak az üzemmel, idén pedig több új berendezés – köztük például gyógyszeripari ampullatöltő gépsor – gyártása indult meg Pécsen.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2019-ben 125 millió euró nettó árbevételt és 3,1 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 127 millió euró árbevétel mellett 6,6 millió euró volt a nyeresége.

A társaság 2019-ben jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint, egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül.

Forrás: MIT / Körber Hungária Gépgyártó Kft. / épületgépész.hu


KOMMENTEK

Név

állam,52,Baranya megye,18,Baranya Megyei Prima Díj,6,Bóly,4,Dávid Ferenc,14,Eppel János,2,Európai Unió,6,foglalkoztatás,44,gazdaság,121,hitel,16,kkv,48,Mohács,3,NAV,18,Pécs,5,tagvállalkozás,5,VOSZ,27,VOSZ Baranya Megyei Szervezet,18,
ltr
item
VOSZ Baranya Megyei Szervezet: Zöldáramra váltott a pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.
Zöldáramra váltott a pécsi Körber Hungária Gépgyártó Kft.
https://1.bp.blogspot.com/-P27Il72kyOo/YJolBJVsYeI/AAAAAAAAXHg/Xoj6XxHBmu4rNYNSxDbHvoSU5UmB_XKXgCLcBGAsYHQ/s320/koerber_megujulo_epuletgepesz.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-P27Il72kyOo/YJolBJVsYeI/AAAAAAAAXHg/Xoj6XxHBmu4rNYNSxDbHvoSU5UmB_XKXgCLcBGAsYHQ/s72-c/koerber_megujulo_epuletgepesz.jpg
VOSZ Baranya Megyei Szervezet
http://www.voszbaranya.hu/2021/05/zoldaramra-valtott-pecsi-korber.html
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/2021/05/zoldaramra-valtott-pecsi-korber.html
true
6053604088147815524
UTF-8
Az összes bejegyzés betöltve Nem találunk bejegyzéseket. Az összes megtekintése Tovább olvasom! Válasz Válasz törlése Törlés By Kezdőoldal OLDALAK BEJEGYZÉSEK Nézzük az összeset! MÉG EZEKET IS AJÁNLJUK! CÍMKE ARCHÍVE KERESÉS ÖSSZES BEJEGYZÉS Not found any post match with your request Vissza az elejére Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Mon Tue Wed Thu Fri Sat Január Február Március Április Május Junius Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Mar Apr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec just now 1 perccel korábban $$1$$ minutes ago 1 órával korábban $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 héttel ezelőtt Követők Kövessen THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Másolja ki a teljes kódot! Jelölje ki a teljes kódot! All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy