Egyre többen, de még mindig nagyon kevés KKV használja az online számlázó programokat

Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, valamint a mobilon és tableten történő számlakiállítás is egyre népszerűbb. Az online számlázóprogramokat egyszerűségük és az általuk elérhető biztonság miatt választják a hazai vállalkozások, sokan még könyvelői költségeiket is jelentősen csökkentették ezzel. Ugyanakkor van még hová fejlődni, az eNET és a Számlázz.hu kutatásában megkérdezett vállalkozások 70%-a egyelőre papíralapon számláz.

A hazai kis- és középvállalkozások (KKV) körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége: míg tavaly a hazai KKV-k mindössze 8%-a használt online számlázót és 40%-uk telepített szoftvert, addig idén az online megoldásokat választók aránya 21%-ra ugrott. Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt – derült ki derült ki az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásából.
Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a KKV szektorban, vannak előremutató tendenciák. A felmérés szerint a hazai KKV-k mindössze 9%-a szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78%-uk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen. A felmérés alapján viszont a Számlázz.hu ügyfelei nyitottabbak a mobil eszközökre a számlázás tekintetében: 16%-uk használ számlázásra mobiltelefont vagy tabletet, és 35%-uknak fontos, hogy erre legyen lehetősége. Vagyis azok a vállalkozások, akik online számláznak, feltehetőleg nagyobb arányban használnak mobil eszközöket erre a célra.

A KKV szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások, 66%-uk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes KKV szektoron belül ez az arány csupán 44%. A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő. "A kézi számlatömb használata mögött leginkább az a tényező állhat, hogy ezek a vállalkozások még nem tapasztalták meg, hogy mit jelent online számlázni. A különbség nem egyszerűen csak a számla kiállításának módjában van, hanem mindenben, ami azt követően történik. Olyan ez, mint a Holdra szállás: kis lépés a vállalkozónak, de hatalmas lépés az egész vállalkozói szférának. Az online számlázóprogramokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a könyvelés, a bankolás, a dokumentumcsere a partnerekkel vagy akár a NAV-val. Vagyis minden leegyszerűsödik, nemcsak az áfa kiszámolása." – mondta Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója.
A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja: a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40%-a havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre. A felmérés szerint a katás KKV-k 76%-a rendelkezik saját könyvelővel, a Számlázz.hu katás ügyfeleinek körében viszont ez az arány csupán 60%.
A papíralapú számlázás még mindig a legelterjedtebb számlázási mód hazánkban, a Számlázz.hu ügyfeleinek 70%-a így állítja ki a számláit. Annak érdekében, hogy ez az arány csökkenjen, és egyre többen térjenek át az elektronikus számlázásra, a Számlázz.hu intenzív piaci edukációt folytat, és az e-számlázás köré számos emelt szintű pénzügyi-technológiai szolgáltatást fejleszt.

A felmérés hátteréről: az eNET összesen 792 mikro-, kis- és középvállalkozást kérdezett meg, telefonos adatfelvétellel, 2019. március-áprilisában, a Számlázz.hu megbízásából. Az adatok vállalatméret, ágazat, régió és működési forma szerint reprezentálják a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat.
Fotó: Gerd Altmann from Pixabay

KOMMENTEK

Név

állam,52,Baranya megye,18,Baranya Megyei Prima Díj,6,Bóly,4,Dávid Ferenc,14,Eppel János,2,Európai Unió,6,foglalkoztatás,44,gazdaság,121,hitel,16,kkv,48,Mohács,3,NAV,18,Pécs,5,tagvállalkozás,5,VOSZ,27,VOSZ Baranya Megyei Szervezet,18,
ltr
item
VOSZ Baranya Megyei Szervezet: Egyre többen, de még mindig nagyon kevés KKV használja az online számlázó programokat
Egyre többen, de még mindig nagyon kevés KKV használja az online számlázó programokat
https://i.ytimg.com/vi/vvm10lL-NBs/hqdefault.jpg
https://i.ytimg.com/vi/vvm10lL-NBs/default.jpg
VOSZ Baranya Megyei Szervezet
http://www.voszbaranya.hu/2019/07/egyre-tobben-de-meg-mindig-nagyon-keves.html
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/2019/07/egyre-tobben-de-meg-mindig-nagyon-keves.html
true
6053604088147815524
UTF-8
Az összes bejegyzés betöltve Nem találunk bejegyzéseket. Az összes megtekintése Tovább olvasom! Válasz Válasz törlése Törlés By Kezdőoldal OLDALAK BEJEGYZÉSEK Nézzük az összeset! MÉG EZEKET IS AJÁNLJUK! CÍMKE ARCHÍVE KERESÉS ÖSSZES BEJEGYZÉS Not found any post match with your request Vissza az elejére Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Mon Tue Wed Thu Fri Sat Január Február Március Április Május Junius Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Mar Apr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec just now 1 perccel korábban $$1$$ minutes ago 1 órával korábban $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 héttel ezelőtt Követők Kövessen THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Másolja ki a teljes kódot! Jelölje ki a teljes kódot! All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy