Hoppá! Viszlát TAO-felajánlás?

A jövő évi adócsomagban eltörlésre kerül a Társasági adó (tao) feltöltési kötelezettsége, amelynek kapcsán felmerül az abból való támogatás lehetőségének megszűnése is, így ennek procedúrája most még teljesen bizonytalan, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
A jövő évi adócsomag nemrégiben nyilvánosságra hozott részletei részletesen kitérnek az tao-feltöltési kötelezettségekre, ugyanakkor felmerül néhány szempont, amely egyelőre még nem teljesen tisztázott.
Az adózó rendelkezhet az adójáról ún. „kedvezményezett célra”, azaz filmalkotást vagy látvány csapatsportot támogathat. Eddig ezt megtehette a havi vagy negyedéves adóelőlegből, az adóelőleg kiegészítésből (feltöltésből) és az éves adójából. Amennyiben megszűnik a feltöltési kötelezettség, akkor felmerül az abból való támogatás lehetőségének megszűnése is.
„Az eltörléséről szóló módosítás mindenképpen üdvözlendő, hiszen az adminisztrációs terhek érdemi csökkentését csak a feltöltési kötelezettségek végleges és teljes eltörlésétől lehetett várni” – mondta el a Crowe FST adótanácsadási szolgáltatások partnere. Bagi Márta szerint a benyújtott javaslat jó irány, fontos azonban, hogy ez csak a tao feltöltésre vonatkozik, az iparűzési adóra nem. Ez utóbbi adónemet eddig annak az adózónak kellett feltölteni, aki a tao feltöltésre is kötelezett volt.
A jövőben a helyi iparűzési adó (HIPA) törvénybe bekerül az a módosítás, hogy feltöltési kötelezettsége van annak a vállalkozásnak, amelynek árbevétele az adóévet megelőző adóévben száz millió forint feletti volt. „Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a társasági adó feltöltésre vonatkozik, a többi adónál viszont továbbra is ellenőrizni kell, hogy megmarad-e a feltöltési kötelezettség” – hangsúlyozta a Crowe FST szakértője.
A feltöltési kötelezettség szabálya jelenleg azokra a társaságokra vonatkozik, amelyeknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot. Az évközben megfizetett adóelőlegeket december 20-ig ki kellett kiegészíteni az éves várható adó összegére, amelyhez bevallási kötelezettség is párosult. Az eddig hatályos szabályok értelmében a bevallás beadása után (május 31.) a NAV ellenőrizte a feltöltést, és ha az nem érte el a tényleges adó 90%-át, akkor a hiányzó rész után 20%, 2019-től 10% mulasztási bírságot vetett ki. Ezt az adózási szisztémát főleg a nagy cégek bírálták, hiszen adott év december 20-ig meglehetősen nehéz megbecsülni 90%-os pontossággal a várható adó összegét.
Fotó: Jens P. Raak from Pixabay
 

KOMMENTEK

Név

állam,52,Baranya megye,18,Baranya Megyei Prima Díj,6,Bóly,4,Dávid Ferenc,14,Eppel János,2,Európai Unió,6,foglalkoztatás,44,gazdaság,121,hitel,16,kkv,48,Mohács,3,NAV,18,Pécs,5,tagvállalkozás,5,VOSZ,27,VOSZ Baranya Megyei Szervezet,18,
ltr
item
VOSZ Baranya Megyei Szervezet: Hoppá! Viszlát TAO-felajánlás?
Hoppá! Viszlát TAO-felajánlás?
https://1.bp.blogspot.com/-6XWAiq3rvw8/XQoZWPKD2gI/AAAAAAAAQz0/EP-z6haVC6Ucr_F6eMLKSVjr5zt2F0C0wCLcBGAs/s320/contract-408216_1280.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-6XWAiq3rvw8/XQoZWPKD2gI/AAAAAAAAQz0/EP-z6haVC6Ucr_F6eMLKSVjr5zt2F0C0wCLcBGAs/s72-c/contract-408216_1280.jpg
VOSZ Baranya Megyei Szervezet
http://www.voszbaranya.hu/2019/06/hoppa-viszlat-tao-felajanlas.html
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/2019/06/hoppa-viszlat-tao-felajanlas.html
true
6053604088147815524
UTF-8
Az összes bejegyzés betöltve Nem találunk bejegyzéseket. Az összes megtekintése Tovább olvasom! Válasz Válasz törlése Törlés By Kezdőoldal OLDALAK BEJEGYZÉSEK Nézzük az összeset! MÉG EZEKET IS AJÁNLJUK! CÍMKE ARCHÍVE KERESÉS ÖSSZES BEJEGYZÉS Not found any post match with your request Vissza az elejére Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Mon Tue Wed Thu Fri Sat Január Február Március Április Május Junius Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Mar Apr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec just now 1 perccel korábban $$1$$ minutes ago 1 órával korábban $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 héttel ezelőtt Követők Kövessen THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Másolja ki a teljes kódot! Jelölje ki a teljes kódot! All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy