A multiktól fog pénzt behajtani az újra tragikus anyagi helyzetbe került pécsi önkormányzat

- A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik - jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.
Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik - emelte ki.
Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt - meglátása szerint - a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.
Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár.
Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő.
Ezzel szemben - mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt - az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel "serkenti", mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet.
A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik - erősítette meg a polgármester.
Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése - hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt.
A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását.
Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad - mondta.
A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.
Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.
Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.
A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

Forrás: MTI

KOMMENTEK

Név

állam,52,Baranya megye,18,Baranya Megyei Prima Díj,6,Bóly,4,Dávid Ferenc,14,Eppel János,2,Európai Unió,6,foglalkoztatás,44,gazdaság,121,hitel,16,kkv,48,Mohács,3,NAV,18,Pécs,5,tagvállalkozás,5,VOSZ,27,VOSZ Baranya Megyei Szervezet,18,
ltr
item
VOSZ Baranya Megyei Szervezet: A multiktól fog pénzt behajtani az újra tragikus anyagi helyzetbe került pécsi önkormányzat
A multiktól fog pénzt behajtani az újra tragikus anyagi helyzetbe került pécsi önkormányzat
https://1.bp.blogspot.com/-dNlvGsCwJrU/WbJpdU2D5DI/AAAAAAAAGAc/nECoZEsyIV8Jf4ZEswRkRmcSmtfjzGpNQCLcBGAs/s320/pecs_szechenyi_ter_500.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-dNlvGsCwJrU/WbJpdU2D5DI/AAAAAAAAGAc/nECoZEsyIV8Jf4ZEswRkRmcSmtfjzGpNQCLcBGAs/s72-c/pecs_szechenyi_ter_500.jpg
VOSZ Baranya Megyei Szervezet
http://www.voszbaranya.hu/2017/09/a-multiktol-fog-penzt-behajtani-az-ujra.html
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/2017/09/a-multiktol-fog-penzt-behajtani-az-ujra.html
true
6053604088147815524
UTF-8
Az összes bejegyzés betöltve Nem találunk bejegyzéseket. Az összes megtekintése Tovább olvasom! Válasz Válasz törlése Törlés By Kezdőoldal OLDALAK BEJEGYZÉSEK Nézzük az összeset! MÉG EZEKET IS AJÁNLJUK! CÍMKE ARCHÍVE KERESÉS ÖSSZES BEJEGYZÉS Not found any post match with your request Vissza az elejére Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Mon Tue Wed Thu Fri Sat Január Február Március Április Május Junius Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Mar Apr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec just now 1 perccel korábban $$1$$ minutes ago 1 órával korábban $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 héttel ezelőtt Követők Kövessen THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Másolja ki a teljes kódot! Jelölje ki a teljes kódot! All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy