Jelentős fejlődést és beruházásokat vizionál az állami Garantiqa

Az elmúlt hetekben két optimista hírt is világgá kürtölt az állami fenntartású Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Még június végén jelezték, hogy országos reprezentatív kutatásuk szerint minden második kisvállalkozás beruházásra készül, míg mai, a Távirati irodának eljuttatott sajtóközleményük szerint szívesen vennék igénybe ezek a kisvállalkozások az uniós pályázati lehetőségeket.
De nézzük a számokat, aztán ki-ki döntse el magában, hogy reálisak-e vagy csak a szokásos kötelező állami optimizmus érződik a sorok között.

Aktív időszak elé néznek a hazai mikro- és kisvállalatok: előbbiek harmada, míg utóbbiak több mint fele tervez beruházást a következő egy évben – derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. országos, reprezentatív kutatásából, amelyet június végén publikált. A beruházási aktivitást a saját forrásokon túl a banki hitelek, illetve a pályázati konstrukciók, ezen belül a vissza nem térítendő támogatások, valamint a kedvezményes hitelek fűtik; kockázati tőkével, egyéb külső tőkebevonással, azonban csak elvétve élnének a magyar mikro- és kisvállalkozások.
A következő egy évben a legkisebb cégek 14 százaléka gondolkodik hitelfelvételben, míg a kisvállalatoknál 31 százalék ez az arány. Az elmúlt két évben a mikrovállalatok 11, a középvállalatoknak pedig 26 százaléka vett igénybe intézményi kezességvállalást finanszírozási igényei kielégítéséhez.
A kkv-szektor hitelállománya tavaly 8 százalékkal nőtt a jegybanki adatok szerint. A vállalkozások hiteleire készfizető kezességet vállaló Garantiqa ennél is nagyobb növekedést ért el: 2016 végére a kezességvállalási portfolió 443 milliárd forintra emelkedett, ami 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszaki szintet. Ezzel a Garantiqa kezességének segítségével 543 milliárd forint hitel landolt a vállalkozóknál, többsége mikro- és kisvállalkozásoknál. A következő 12 hónapban a beruházástól tartózkodó vállalatok számára a legnagyobb akadályt egy ingadozó piaci helyzet, a bizonytalan jövő illetve az e körbe tartozó válaszadók harmadánál a forráshiány jelenti. A legkisebb cégek saját növekedésük szempontjából a pénzügyi stabilitást, a kiszámítható gazdasági környezetet, illetve a hatékony kormányzati tevékenységet tartják a legfontosabb tényezőknek, sikereik szempontjából legkevésbé a nemzetközi befektetői bizalom alakulást látják fontosnak.
„A legkisebb cégek egyre erősödő pénzügyi tudatosságát jelzi, hogy az elmúlt két évben a hitelfelvételhez kezességvállalást igénybe vevő mikro- és kisvállalatoknak csupán kevesebb, mint negyede gondolta úgy, hogy e megoldás nélkül is biztosan hozzájutott volna a kiválasztott finanszírozáshoz” – mondta dr. Búza Éva a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.
„A növekvő finanszírozási igények kielégítésére, a vállalkozások hitelezésének megkönnyítése érdekében a Garantiqa az egy vállalkozásra jutó kezességvállalási korlátot 150 millióról 250 millió forintra emelte, a standardizált termékkörben.” – tette hozzá.


"...nagyon kedvező az uniós támogatások megítélése." :)
A következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik - derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült, 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásból.
A Garantiqa MTI-hez eljuttatott közleménye szerint, miközben hitel felvételéről gondolkodik a következő egy évben a válaszadó mikrocégek 14, illetve a kisvállalkozások 31 százaléka, az uniós forrásokra a mikrovállalkozások 23, a kisvállalatoknak pedig több mint 40 százaléka pályázna.
A kutatás szerint az uniós forrás elnyerésére pályázó mikrocégek 60 százaléka legfeljebb 50 millió forint értékű fejlesztésben gondolkodik, a közösségi pénzekre pályázó kisvállalatok negyede már 50 millió forint feletti beruházással számol. A válaszadó mikrocégek ötöde, a kisvállalkozásoknak pedig több mint negyede 20 millió forint feletti összegre pályázna.
Az uniós támogatásból korábban megvalósult projektek a mikrovállalkozások több mint harmadánál legfeljebb 5 millió forint értéket képviseltek, a válaszadók több mint negyede azonban 50 millió forint felett fejlesztett uniós pénzből. Az uniós forráshoz jutó kisvállalatok fele 10 millió forint feletti, negyedük pedig 50 millió forintot is meghaladó fejlesztést hajtott már végre a közösségi források segítségével.
A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját, aki rámutatott: szembetűnő, hogy a kisebb cégek körében nagyon kedvező az uniós támogatások megítélése, a mikrovállalatok több mint háromnegyede, és a kisvállalatoknak is több mint kétharmada szerint a források hozzájárultak a cég sikeréhez.
Uniós pályázati forrást a mikrovállalatok 12 százaléka, a kisvállalkozások 39 százaléka nyert már el eddigi működése során. A mikrocégek 27 százaléka legfeljebb egymillió forintot kapott, 37 százalékuk pedig 20 millió forint feletti összeghez jutott. A kisvállalatok 29 százaléka 1 és 10 millió forint, közel harmaduk pedig 20 millió forint feletti elnyert pályázati forrásról számolt be.
Magyarországon minden hetedik kis- és középvállakozói hitelhez kapcsolódik a Garantiqa kezességvállalása, a garanciacég portfóliója 2016 év végre több mint 21 százalékkal bővült, a tervek szerint 2017 végére megközelíti az 550 milliárd forintot.

Forrás: Garantiqa Hitelgarancia Zrt., MTI

KOMMENTEK

Név

állam,52,Baranya megye,18,Baranya Megyei Prima Díj,6,Bóly,4,Dávid Ferenc,14,Eppel János,2,Európai Unió,6,foglalkoztatás,44,gazdaság,121,hitel,16,kkv,48,Mohács,3,NAV,18,Pécs,5,tagvállalkozás,5,VOSZ,27,VOSZ Baranya Megyei Szervezet,18,
ltr
item
VOSZ Baranya Megyei Szervezet: Jelentős fejlődést és beruházásokat vizionál az állami Garantiqa
Jelentős fejlődést és beruházásokat vizionál az állami Garantiqa
https://4.bp.blogspot.com/-MHWnA4rSDjc/WX2bvTyi5YI/AAAAAAAAFpE/qFcqHsVpaN0QGhYW0DJedwEvqim-X2oUQCLcBGAs/s320/vallalkozo_otlet_novekedes.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-MHWnA4rSDjc/WX2bvTyi5YI/AAAAAAAAFpE/qFcqHsVpaN0QGhYW0DJedwEvqim-X2oUQCLcBGAs/s72-c/vallalkozo_otlet_novekedes.jpg
VOSZ Baranya Megyei Szervezet
http://www.voszbaranya.hu/2017/07/jelentos-fejlodest-es-beruhazasokat.html
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/
http://www.voszbaranya.hu/2017/07/jelentos-fejlodest-es-beruhazasokat.html
true
6053604088147815524
UTF-8
Az összes bejegyzés betöltve Nem találunk bejegyzéseket. Az összes megtekintése Tovább olvasom! Válasz Válasz törlése Törlés By Kezdőoldal OLDALAK BEJEGYZÉSEK Nézzük az összeset! MÉG EZEKET IS AJÁNLJUK! CÍMKE ARCHÍVE KERESÉS ÖSSZES BEJEGYZÉS Not found any post match with your request Vissza az elejére Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap Mon Tue Wed Thu Fri Sat Január Február Március Április Május Junius Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Mar Apr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec just now 1 perccel korábban $$1$$ minutes ago 1 órával korábban $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 héttel ezelőtt Követők Kövessen THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Másolja ki a teljes kódot! Jelölje ki a teljes kódot! All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy